Jak zmaksymalizować wartość energetyczną paszy?

Intensywna produkcja zwierzęca wymaga szybkiego wzrostu zwierząt. Jest to możliwe dzięki maksymalizacji wartości energetycznej paszy – najczęściej poprzez zwiększenie zawartości tłuszczu. Aby tłuszcz został właściwie strawiony i wykorzystany, w organizmie niezbędne są EMULGATORY.

wchlanianie tluszczy

 Emulgowanie tłuszczu w organizmach zwierząt zachodzi przy udziale fosfolipidów obecnych w żółci – lecytyn. Umożliwiają one rozbijanie kropel tłuszczu na mniejsze, dzięki czemu zwiększają powierzchnię działania enzymów trawiennych i znacznie usprawniają proces wchłaniania wysokoenergetycznych lipidów.

  Organizmy młodych zwierząt nie są w stanie wytworzyć wystarczającej ilości żółci, by w pełni zemulgować duże ilości tłuszczy podawanych wpaszy. By umożliwić całkowite wykorzystanie wartości energetycznej, warto wspomóc zwierzęta poprzez podawanie lizolecytyn w paszy. Lizolecytyny są silniejszym emulgatorem niż naturalne lecytyny. Umożliwiają tworzenie stabilnych micel – cząstek transportujących składniki odżywcze przez ściany jelit.

Korzyści wynikające ze stosowania lizolecytyn:

  • maksymalizacja wykorzystania wartości energetycznej tłuszczu,

  • poprawa dostarczania składników odżywczych prowadząca do zwiększenia średniego dziennego przyrostu,

  • możliwość zmniejszenia ilości tłuszczu w paszy i jednoczesnego zmniejszenia kosztów.

W naszej ofercie znajdą Państwo lizolecytyny w wysokoskoncentrowanej, suchej formie – w preparacie FRA®Lecimax DryŁatwo rozpuszczalne, niezbrylające się i stabilne termicznie, zapewniają korzyści dla:

    • piskląt, brojlerów, niosek (250-500 g/tonę paszy)
    • indyków (500-1000 g/tonę paszy)
    • prosiąt (500-1000 g/tonę paszy),
    • tuczników (250-500 g/tonę paszy)
  • karmiących loch (500 g/tonę paszy).

Produkt dostępny jest w opakowaniach 2kg. Zgodny ze standardami GMP+.

Po więcej informacji oraz w celu indywidualnego dostosowania programów paszowych zapraszamy do kontaktu z naszymi specjalistami.